News

Χ.Α.Ν.Θ. Τρόπος ζωής για μια ζωή!

todayMarch 24, 2024 6

Background
share close
Festival banner advertising

Λίγα λόγια για τη Χ.Α.Ν.Θ.

Η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1921. Είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο με ζωτικής σημασίας παρουσία στην πόλη. Στεγάζεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης και έχει Παραρτήματα στην Καλαμαριά και στο Ασβεστοχώρι. Με ιστορία που μετρά σχεδόν έναν αιώνα, γαλουχεί ήδη την 4η γενιά πολιτών. Η Χ.Α.Ν.Θ. συμβολίζει και προάγει τις ανθρώπινες αξίες, αποτελώντας συνοδοιπόρο στην ζωή κάθε μέλους της. Μέσα από την άθληση, την εκπαίδευση, τις κατασκηνώσεις, την κοινωνική προσφορά και τον εθελοντισμό στοχεύει στην ανάπτυξη του σώματος, του πνεύματος, της ψυχής και της κοινωνικότητας της νεολαίας.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Χ.Α.Ν.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!

Λίγη ιστορία…

Οι περισσότεροι νομίζουμε πως η Χ.Α.Ν.Θ. είχε πάντοτε και από παλιά, δύο μόνο κατασκηνώσεις. Του Πηλίου και της Χαλκιδικής.
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Το 1922 η πρώτη κατασκήνωση της Χ.Α.Ν.Θ. ήταν ο “Φίλιππος ο Μακεδών”, στο Μεγάλο Καραμπουρνού, δίπλα στην πόλη μας. Παρότι εξαρχής πρωτοποριακή, η κατασκήνωση δεν μπόρεσε να στεριώσει λόγω της ελονοσίας, και από το τρίτο έτος η Χ.Α.Ν.Θ. μετέφερε την κατασκηνωτική της δράση σε αυτό που χαρακτηρίστηκε τότε ως ο παράδεισος των ελληνικών κατασκηνώσεων, το Πήλιο. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της πρώτης κατασκήνωσης του Πηλίου το 1924 που έξι μόλις χρόνια μετά δημιουργήθηκε δεύτερη κατασκήνωση στον Νέο Μαρμαρά της Χαλκιδικής, το 1930. Ακολούθησαν πολλές άλλες κατασκηνώσεις, άλλες μεγαλύτερης και άλλες μικρότερης διάρκειας. Άλλες μακροημέρευσαν και άλλες όχι, άλλες ήταν για το Παιδικό Τμήμα, άλλες για το Τμήμα Νέων και τη Σχολή Στελεχών, άλλες για τα εργαζόμενα παιδιά. Σταυρός 1931, Αγία Τριάδα 1949, Κασσάνδρα 1950, Καλλιθέα 1966, και, μετέπειτα, οι γνωστές “προκατασκηνωτικές” στον Άγιο Νικόλαο (1967-1971) που οδήγησαν στη δημιουργία της μόνιμης, γνωστής κατασκήνωσης της Χαλκιδικής το 1972. Και μετά, φυσικά, το Νυμφαίο, οι κινητές κατασκηνώσεις Πίνδου και Πηλίου, και πρόσφατα η ιστιοπλοϊκή στις Σποράδες. Η εξωστρέφεια που χαρακτήριζε τη Χ.Α.Ν.Θ. από τις πρώτες δεκαετίες της ζωής της την ωθούσε να λειτουργεί με γνώμονα τις καλύτερες κατασκηνωτικές πρακτικές παγκοσμίως, είτε αρχικώς με τη βοήθεια Αμερικανών διευθυντών και τεχνικών συμβούλων που εργάζονταν στην Χ.Α.Ν.Θ., είτε, αργότερα, με αποστολές και ανταλλαγές στελεχών της Χ.Α.Ν.Θ. στο εξωτερικό. Τα κέρδη αυτής της εξωστρέφειας τα βιώνουμε ως σήμερα.

Περισσότερα για τη σπουδαία κατασκηνωτική δράση της Χ.Α.Ν.Θ. στο διάβα ενός αιώνα θα μπορέσουμε όλοι να μάθουμε στο επιστημονικό συνέδριο που προγραμματίζεται για το Φθινόπωρο του 2021, το εόρτιο έτος των 100 χρόνων από την ίδρυση της Χ.Α.Ν.Θ., αλλά και από την έκδοση επιστημονικών τετραδίων που θα συνοδεύσουν τις ανακοινώσεις του.

Ονειρεύεστε καλοκαίρι; Κι εμείς!

Οι κατασκηνώσεις που είναι συνώνυμες με καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών ξεκίνησαν ήδη την προετοιμασία για να υποδεχθούν μικρούς αλλά και πιο μεγάλους και φέτος το καλοκαίρι. Οι κατασκηνώσεις της Χ.Α.Ν.Θ. σε Χαλκιδική, Πήλιο και Νυμφαίο υπόσχονται να δημιουργήσουν μοναδικές εμπειρίες και φιλίες μιας ζωής. Παράλληλα, με τις κατασκηνώσεις  ξεκίνησε η προετοιμασία και για τα ειδικά προγράμματα περιπέτειας σε Πίνδο και Πήλιο και οι ιστιοπλοϊκές εξορμήσεις.

Ο προϊστάμενος κατασκηνώσεων Χ.Α.Ν.Θ. Πάνος Γκουλιαμτζής μας είπε:

Η κατασκήνωση είναι μια βιωματική, εκπαιδευτική διαδρομή, που δίνει την ευκαιρία στους κατασκηνωτές να ζήσουν ομαδικά, μαζί με άλλους ανθρώπους, να έρθουν σε επαφή με τη φύση, μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, βιώνοντας παράλληλα την ομαλή κοινωνικοποίηση. Τα παιδιά αποκτούν αρχές και αξίες, γίνονται πιο υπεύθυνα, ανεξαρτητοποιούνται από την υπερπροστασία των γονέων, μαθαίνουν να πατάνε στα πόδια τους. Φυσικά, είμαστε πάντα δίπλα τους, όχι για να αντικαταστήσουμε τους γονείς, αλλά για να τους ενδυναμώνουμε χωρίς να τους προσφέρουμε έτοιμες λύσεις και να τους βοηθάμε να λύνουν μόνοι τους τα προβλήματά τους. Η κατασκήνωση είναι ένας διαφορετικός, παράλληλος κόσμος που δεν πιστεύεις ότι υπάρχει. Δύσκολα μπορούμε να τον περιγράψουμε σε κάποιον που δεν τον έχει ζήσει.

Ένας παλιός κατασκηνωτής είχε πει κάποτε:

Η κατασκήνωση είναι πορείες σε διαφορετικά βουνά και βουτιές σε διαφορετικές θάλασσες μα τις ψυχές μας δένει ένας ήλιος και ένα φεγγάρι. Είναι να ανταμώνουμε έπειτα από χρόνια και να συνεννοούμαστε με μια μόνο ματιά.

Για μία ακόμα χρονιά τα κατασκηνωτικά προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ. θα λειτουργήσουν στο Πήλιο, τη Χαλκιδική, στο Εκπαιδευτικό Ορεινό Κέντρο Νυμφαίου, στην Πίνδο με την Περιπέτεια και στις Σποράδες με την ιστιοπλοϊκή εξόρμηση.

Κατασκήνωση Χ.Α.Ν. στο Πήλιο

Αποτελεί ιστορική κατασκήνωση που υποδέχεται μικρούς μας φίλους από το 1924 ως μια από τις πρώτες κατασκηνώσεις που λειτούργησαν στον ελλαδικό χώρο. Μέχρι σήμερα προσφέρει αξέχαστες  εμπειρίες και εκδρομές στο βουνό των Κενταύρων, με τα γάργαρα νερά και τη μαγευτική θάλασσα.

Κατασκήνωση στον Άγιο Νικόλαο της Σιθωνίας

Χτισμένη σε ένα μαγευτικό πευκοδάσος 120 στρεμμάτων, που καταλήγει σε μια ονειρική παραλία 350 μέτρων (!), λειτουργεί από το 1972. Μια κατασκήνωση με έντονες κολυμβητικές και ναυταθλητικές δραστηριότητες, μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλεϊ στα ανακαινισμένα γήπεδά της καθώς και μοναδικές αναρριχητικές εμπειρίες στο στίβο περιπέτειας. Με εξειδικευμένα προγράμματα μέσα στον Αύγουστο όπως για χαρισματικά παιδιά, για παιδιά με διαβήτη και με εξυπηρέτηση των ανέργων και των χαμηλόμισθων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ορεινό Εκπαιδευτικό Κέντρο Νυμφαίου

Λειτουργεί από το 1990 σε ένα μοναδικό περιβάλλον, σε υψόμετρο 1.400μ, δίπλα στον ιστορικό οικισμό του Νυμφαίου Φλώρινας. Αστροπαρατήρηση, διαβίωση στην ύπαιθρο, ορεινή ποδηλασία, τοξοβολία, είναι λίγα μόνο από αυτά που προσφέρει το ειδικό διαδραστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για απαιτητικούς εφήβους. Μεταξύ αυτών, προετοιμάζει και εκπαιδεύει τα μελλοντικά εθελοντικά στελέχη της Χ.Α.Ν.Θ., προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες.

Κινητά κατασκηνωτικά προγράμματα :

Περιπέτεια στην Πίνδο

Από το 1980 η Χ.Α.Ν.Θ. υλοποιεί κατασκηνωτικό πρόγραμμα δώδεκα ημερών στη φύση. Περιλαμβάνει, ανάβαση στη Δρακόλιμνη και στην κορυφή του Σμόλικα (2.637 μέτρα), διάσχιση της χαράδρας του Βίκου, rafting στον Βοϊδομάτη ποταμό, βόλτα στους καταρράκτες του Ηλιοχωρίου, βουτιές στον Αώο ποταμό, διαμονή σε σκηνές, μαγειρική στην ύπαιθρο, βραδιές γύρω από την φωτιά. Ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τις καθιερωμένες δραστηριότητες, ενισχύει τους δεσμούς με τους φίλους μας και δημιουργεί αναμνήσεις που θα συντροφεύουν τον κάθε συμμετέχοντα μια ζωή.

Περιπέτεια Πηλίου

Ένα μοναδικό πρόγραμμα  για εφήβους 14 έως 17 ετών που θέλουν για 12 ημέρες να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες σε πανέμορφες τοποθεσίες. Μια γεύση ομαδικής ζωής με στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη για πάντα.

Ιστιοπλοϊκή εξόρμηση

Ένα πρόγραμμα για εφήβους, με ιστιοπλοϊκά σκάφη, στην περιοχή των Βορείων Σποράδων. Περιλαμβάνει την ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην πλοήγηση του ιστιοφόρου, την τυπική εκπαίδευση στη ναυτική και ιστιοπλοϊκή τέχνη, την ασφάλεια στο υγρό στοιχείο, την αστρονομία, το ψάρεμα, την περιβαλλοντική αγωγή, επισκέψεις σε ιστορικές και τουριστικές τοποθεσίες και φυσικά πολύ διασκέδαση.

Περίοδος παλαιών κατασκηνωτών & φίλων

Μια ξεχωριστή ευκαιρία για όλους τους κατασκηνωτές κάθε ηλικίας, να ξαναθυμηθούν τα κατασκηνωτικά τους καλοκαίρια και να ζήσουν για λίγες μέρες τη ζωή του Πηλίου, της Χαλκιδικής αλλά και του Νυμφαίου. Μια εμπειρία για φίλους και γονείς των νεότερων κατασκηνωτών να γνωρίσουν τη μοναδικότητα των κατασκηνώσεων της Χ.Α.Ν.Θ.

Περίοδοι λειτουργίας των κατασκηνωτικών προγραμμάτων :

                       Κατασκήνωση Χαλκιδικής                          Κατασκήνωση Πηλίου
Super Camp – New! 16/06 – 23/06
Α’ Περίοδος 23/06 – 15/07 Α’ Περίοδος 17/06 – 09/07
Β’ Περίοδος 15/07 – 06/08 Β’ Περίοδος 09/07 – 31/07
Γ’ Περίοδος 06/08 – 28/08 Γ’ Περίοδος 31/07 – 22/08
Παλαιών Κατασκηνωτών και Φίλων 28/08 – 30/08 Παλαιών Κατασκηνωτών και Φίλων (θα ανακοινωθεί σύντομα)
Αθλητική 31/08 – 06/09

Η κατασκήνωση Χαλκιδικής από το 2004 φιλοξενεί σε όλες τις περιόδους παιδιά με κοιλιοκάκη.

Στη Χαλκιδική από 6/8-15/8 (10 μέρες) θα λειτουργήσει το πρόγραμμα για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη.

Για 4η συνεχόμενη χρονιά λειτουργεί στην κατασκήνωση του Αγ. Νικολάου το πρόγραμμα χαρισματικότητας από 6/8-28/8

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ

Μακριά από την καθημερινότητα της πόλης, ζούμε σε επαφή με την φύση, ξεπερνάμε τα όριά μας, δενόμαστε με φίλους… αποκτούμε εμπειρίες για μια ζωή. Διασχίζουμε το φαράγγι του Βίκου, βουτάμε στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη, δενόμαστε ως ομάδα, ξεπερνώντας τις καθημερινές δυσκολίες, ζώντας πραγματικά μέσα στη φύση, στήνοντας αντίσκηνα, μαγειρεύοντας στην ύπαιθρο, πεζοπορώντας μέσα στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών τις Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου.

Εορτασμός 40 χρόνων λειτουργίας 10/07 – 12/07
Εφήβων (13-17 ετών) 20/07 – 31/07 12 ημέρες

ΟΡΕΙΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΥΜΦΑΙΟΥ

Στις Ανατολικές πλαγιές του όρους Βέρνου, μέσα σε ένα δάσος μοναδικής ομορφιάς, δημιουργούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για 12 αξέχαστες ημέρες.

Α’ Περίοδος 26/06 – 07/07 12 ημέρες
Β’ Περίοδος 07/07 – 18/07 12 ημέρες
Γ’ Περίοδος 18/07 – 29/07 12 ημέρες
Σκακιστική 29/07 – 04/08   7 ημέρες
Εορτασμός 30χρονα 05/09 – 06/09

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Μια αξέχαστη κατασκηνωτική εμπειρία, στο απέραντο γαλάζιο, της θάλασσας των Β. Σποράδων και του Ιόνιου πελάγους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση στην ναυτική και ιστιοπλοϊκή τέχνη (πλεύσεις, κόμποι, καιρικές συνθήκες, κλπ), εκπαίδευση στην Ναυαγοσωστική και την ασφάλεια του υγρού στοιχείου, Αστρονομία, Ψάρεμα, Περιβαλλοντική εκπαίδευση, επισκέψεις σε ιστορικές και τουριστικές τοποθεσίες και …πολλή διασκέδαση. Μια παρεΐστικη κατασκηνωτική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όσους συμμετάσχουν.

Β. Σποράδες 27/06 – 04/07 8 ημέρες

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΠΗΛΙΟΥ

Η παράδοση, η γνώση και η φιλοσοφία της Χ.Α.Ν.Θ. συνεχίζουν σε νέα μονοπάτια στο βουνό των Κενταύρων…

Εφήβων      28/06 – 09/07 12 ημέρες

ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ!

SUPER CAMP: Από 16-23 Ιουνίου 2020

Για παιδιά από 7-12 ετών

Ανοιχτό σε όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της κατασκήνωσης για οκτώ ημέρες και θέλουν να βρεθούν στη φύση αμέσως μετά το σχολείο.

Τα πρώτα μπάνια στην κρυστάλλινη θάλασσα, οι καινούργιοι φίλοι, η ιστιοπλοΐα, τα κανό, το 5×5, το μπάσκετ, το βόλεϊ, ο στίβος περιπέτειας, το γέλιο το βράδυ στο θεατράκι, τα τραγούδια, η εμπειρία της διανυκτέρευσης κάτω από τα αστέρια και πόσα άλλα μας περιμένουν για να ζήσουμε μια αξέχαστη κατασκηνωτική εμπειρία.

Και δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής μέσω του Προγράμματος ΟΑΕΔ (χαμηλόμισθων και ανέργων)

Τιμή για ιδιώτες: 240€

Κατασκήνωση και διαβήτης – Χ.Α.Ν.Θ.

Κατασκήνωση παιδιών με διαβήτη στη Χ.Α.Ν.Θ. στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.

Η εξομολόγηση ενός γονέα:

Η δική μας εμπειρία για τη χρονιά που πέρασε, δηλαδή η εμπειρία της μικρής μου κόρης, ήταν για άλλη μια φορά καταπληκτική! Οι φόβοι και οι αναστολές μας, ως γονείς, είΧ.Α.Ν. ήδη καταλαγιάσει από την προηγούμενη χρονιά που συμμετείχε, αλλά και η ίδια ήξερε τι θα αντιμετωπίσει και περίμενε πώς και πώς να ξαναπάει. Η εμπειρία του προσωπικού της κατασκήνωσης, αλλά και ιδιαίτερα της ομάδας που συνοδεύει τα παιδιά με διαβήτη όλες αυτές τις ημέρες, είναι αυτή που κάνει τη διαφορά! Η οργάνωση και η δομή του όλου προγράμματος είναι δεδομένη και εδραιωμένη στη συνείδηση όλων όσων μετέχουν. Αυτό που επίσης, είναι δεδομένο είναι η αγάπη και η εξαιρετική διάθεση όλων να προσφέρουν και περάσουν όσο γίνεται καλύτερα στις δέκα αυτές ημέρες και νύχτες της κατασκήνωσης. Ένας χώρος μέσα στα μεγάλα και ψηλά πεύκα, με τα τζιτζίκια να τραγουδούν, με ένα μοναδικό γαλάζιο ορίζοντα, με ανηφόρες και κατηφόρες που οδηγούν σε μια παραλία μόνο για κατασκηνωτές με αντοχές!! Και όσοι δεν έχουν μη φοβάστε. Εδώ θα αποκτήσουν εκτός από εμπειρίες και αντοχές. Μέρες και νύχτες με ξεγνοιασιά, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους, που τα εμπιστεύονται στα άξια χέρια των διοργανωτών και της ιατρικής ομάδας. Παιχνίδια, τραγούδια, συνθήματα και πολλές, πολλές νέες φιλίες. Ξεγνοιασιά, δραστηριότητες – αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές – παιχνίδια στο νερό, στη φύση, βραδιές θεματικές, βραδιές αγάπης…., πόσα πράγματα θα έχουν να σας διηγούνται τα παιδιά σας για καιρό μετά το τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου. Η περίοδος μακριά από το σπίτι αποτελεί από μόνη της ένα μεγάλο σχολείο, τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για την υπόλοιπη οικογένεια (που μένει πίσω στο σπίτι!!).Το μεγαλύτερο σχολείο για εμένα προσωπικά η απόσταση από το παιδί και οι ατελείωτες ημέρες που δεν ακούω τη φωνή της. Τα τηλέφωνα απευθείας με τα παιδιά δεν επιτρέπονται εδώ. Στην αρχή είχα θυμώσει ιδιαίτερα γι’ αυτό. Τη δεύτερη φορά μου φάνηκε πιο λίγος ο χρόνος, αλλά επίσης βασανιστικός. Φέτος δεν μπορώ να προβλέψω καθώς έχει μεγαλώσει η ίδια αρκετά και μιλάει ακόμη περισσότερο, οπότε μπορεί η υποχρεωτική αυτή αποχή να μας κάνει και καλό. Σίγουρα δηλαδή ωφελεί τις οικογενειακές σχέσεις, καθώς ως γονείς, παρόλο που επιζητούμε την επαφή με τα παιδιά μας, μαθαίνουμε, εξασκούμαστε στην αναπόφευκτη ανεξαρτητοποίησή τους και στην απόσταση που πρέπει να έχουμε μαζί τους. Βέβαια, η όλη αυτή υποχρεωτική έλλειψη τηλεφωνικής επικοινωνίας, βολεύει ιδιαίτερα την κατασκηνωτική ζωή στην Χ.Α.Ν.Θ., όπου το ημερήσιο πρόγραμμα είναι τουλάχιστον γεμάτο, αν όχι εξαντλητικό! Έτσι, πού χρόνος για να σκεφτούν τη μαμά και τον μπαμπά.

Ιδιαίτερα τα παιδιά με διαβήτη χτίζουν πραγματικές σχέσεις με όλα τα υπόλοιπα στην κατασκήνωση, καθώς μοιράζονται σκηνές αλλά και δραστηριότητες κοινές. Μαθαίνουν να εντάσσουν τον διαβήτη στην απαιτητική καθημερινότητα της κατασκηνωτικής ζωής. Μαζί με την ομάδα διαβήτη, ξαναθυμούνται και βλέπουν στην πράξη πολλές πρακτικές, ειδικά για τη διαχείρισή του. Τα παιδιά με κοιλιοκάκη συμμετέχουν επίσης, καθώς το έμπειρο, πλέον, προσωπικό εξασφαλίζει απολύτως ασφαλή γεύματα για εκείνα. Μαθαίνουν να υπολογίζουν με ακρίβεια τους υδατάνθρακες στα γεύματά τους, να εφαρμόζουν καλύτερες πρακτικές με τη χρήση της ινσουλίνης και τόσα άλλα…. Ένα πραγματικό σχολείο για τον διαβήτη και για την τόνωση του ηθικού και της αυτοπεποίθησής τους. Και στο τέλος δεν πιστεύουν ότι πέρασαν δέκα ολόκληρες ημέρες κιόλας! Κοινή διατροφή, κοινές ώρες δραστηριοτήτων, κοινές λύπες και χαρές. Μια ζωή στην οποία ο διαβήτης καλείται να ενταχθεί ομαλά στην ζωή τους -όπως οφείλει- και σίγουρα τα καταφέρνει. Δεν ξέρω πόσα ευχαριστώ είναι αρκετά προς τη Χ.Α.Ν.Θ. αλλά και προς όλους όσους συμμετέχουν στην ιατρική ομάδα υποστήριξης των παιδιών με διαβήτη.

Σας ευχαριστούμε όλους και τον καθένα ξεχωριστά. Η συμβολή όλων σας είναι μοναδική, απαραίτητη και σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη.

Από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστούμε! Εις το επανιδείν και φέτος λοιπόν!! Ετοιμαζόμαστε.

Κατασκήνωση Χαρισματικότητας
από 6/8 έως 28/8
στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής
για παιδιά 8 έως 12 ετών

Με κινητήρια δύναμη τη δίψα για περιπέτεια, εξερεύνηση και γνώση!

Έξω από συμβατικότητες και γραμμικές δραστηριότητες !

Η Χ.Α.Ν.Θ. διοργανώνει για άλλη μια φορά το καλοκαίρι το Πρόγραμμα Χαρισματικότητας.

Με τον σχεδιασμό της κυρίας Δανάης Δεληγεώργη και την εμπειρία της Χ.Α.Ν.Θ. έχουμε σκοπό, να συνενώσουμε όλες τις διαφορετικές προσωπικότητες του κοινωνικού συνόλου σε μια διαδραστική, διασκεδαστική και εκπαιδευτική κατασκήνωση 22 ημερών.

 

Αποστολή μας

Μια ανατρεπτική εκπαιδευτική περιπέτεια για Χαρισματικά Παιδιά με διασκέδαση, φίλους, ελεύθερη σκέψη, επιστημονική παρατήρηση, αυθόρμητο στοχασμό και ανθρωπιστικές αξίες.

Κοινωνικοσυναισθηματικά μέσω αυτής της εκπαιδευτικής περιπέτειας, ενισχύονται και προάγονται η ακεραιότητα, η ενσυναίσθηση, η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η ομαδικότητα.

 

Όραμά μας

Ένας κόσμος στον οποίο τα χαρισματικά παιδιά μεγαλώνουν εξερευνώντας, σκεπτόμενα για τον εαυτό τους και πέρα από αυτόν, σε σύνδεση με τους φίλους, σε σύνδεση με την ομάδα, στην κοινή τους προσπάθεια να ζουν την ζωή στο μέγιστο!

 

Οι Στόχοι μας

Μέσω του κατασκηνωτικού Προγράμματος Εκπαίδευσης Χαρισματικότητας προσφέρουμε ένα ασφαλές και διασκεδαστικό περιβάλλον για προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε χαρισματικού παιδιού ενθαρρύνοντας την εξερεύνηση του φυσικού κόσμου!

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η περιέργεια, το κίνητρο για γνώση, η διερευνητικότητα και η κριτική σκέψη των παιδιών ώστε να βγάζουν τα δικά τους έγκυρα συμπεράσματα και να τα ακολουθούν με αυτοπεποίθηση.

Μέσω της προώθησης του ανοιχτού διαλόγου ο οποίος χαρακτηρίζεται από αμφισβήτηση των ιδεών του άλλου, πάντα με σεβασμό και θετικότητα, καλλιεργείται ο λογικός συλλογισμός και η ενσυναίσθηση, τα ζωτικότερα θεμέλια για μια ηθική και παραγωγική ζωή γεμάτη ικανοποίηση.

 

Οι Αξίες μας

Οι αρχές οι οποίες καθοδηγούν τις δραστηριότητές μας:

Καινοτομία – ενδυνάμωση πρωτοβουλίας για συνεισφορά, εξερευνώντας νέες προσεγγίσεις.

Πρακτικότητα – ανάληψη δράσης και ανεύρεσης λύσεων ομαδικής και ατομικής κατεύθυνσης.

Θάρρος – προσωπική έκφραση αμφισβητώντας με σεβασμό τον εαυτό μας και τους άλλους, στοχεύοντας στην προσωπική και κοινή εξέλιξη.

Ακεραιότητα – κίνητρο για συμμετοχή με ειλικρίνεια σε έναν μόνιμα ανοιχτό διάλογο.

Συνεργασία – επικοινωνία με ανταλλαγή και ζύμωση ιδεών, ο συνδυασμός των οποίων, καλλιεργεί την ομαδικότητα.

Μάθηση μέσω εμπειρίας – δοκιμή καινούριων ιδεών, οικοδομώντας επιχειρήματα με στοιχεία, απορρίπτοντας ό,τι δεν λειτουργεί.

Διασκέδαση – απόλαυση, άνεση και αυθεντικότητα στην έκθεση του “εγώ είμαι”.

“Η φιλοσοφία αναπτύσσει πνευματικές ικανότητες σημαντικές για την ζωή στο σύνολό της πέρα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για κάθε συγκεκριμένο επάγγελμα. Ενισχύει τις αναλυτικές, κριτικές και ερμηνευτικές ικανότητες που απαιτούνται για την επισκόπηση κάθε θέματος και σε κάθε πλαίσιο”

~ Αμερικανική Φιλοσοφική Ένωση

 

Προδιαγραφές Συμμετοχής

Για τη συμμετοχή του παιδιού σας στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα Χαρισματικότητας χρειάζονται τα παρακάτω:

Α) Κράτηση θέσης στην Γ΄ περίοδο κατασκήνωσης Χαλκιδικής με τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ

Περισσότερες πληροφορίες στο: camps@ymca.gr ή 231 600 1000 εσωτ. 0852,0853,0851.

Β)  Αναγνώριση χαρισματικότητας στο Φ Center for the Advancement of Noesis με τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ  
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2130 441216 , 6946789307 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση wecan@centerfnoesis.com.

Γ)  Εφόσον εγκριθεί η συμμετοχή σας από το Κέντρο Ανάπτυξης Νόησης «Φ» είναι απαραίτητη η καταβολή του επιπλέον ποσού των 200 €, σε λογαριασμό του Κέντρου που θα σας δοθεί έπειτα από επικοινωνία μαζί τους και που αφορά αποκλειστικά τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της χαρισματικότητας.  

Γνωστικό Αντικείμενο

Στη μελέτη του φιλοσοφικού και επιστημονικού τρόπου σκέψης, δίνεται η ευκαιρία να καταπιαστεί ο κάθε μαθητής με ερωτήματα προς τον εαυτό του αλλά και να επεξεργαστεί αντίστοιχα σε αυτά τα ερωτήματα, τη γνώμη των συμμαθητών του, μέχρι και των μεγαλύτερων φιλοσόφων του παρελθόντος και του παρόντος.

Έλληνες της αρχαιότητας που έχουν διακριθεί για τα επιτεύγματά τους μας συνοδεύουν στη διαδρομή της γνώσης μέσω της Φιλοσοφίας, της Φυσικής, της Βιολογίας, της Αστρονομίας, της Πολιτικής, των Τεχνών και του Αθλητισμού.

Σύμπαν – Είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που κάνουμε, ή είμαστε απλά αβοήθητα θύματα των γονιδίων μας, του περιβάλλοντος, και της ανατροφής μας;

Φιλοσοφία – Ποιος είναι ο σκοπός της φιλοσοφίας;

Σωματική άσκηση και πνεύμα – Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζούμε;

Ηθική – Τι κάνει μια ενέργεια σωστή ή λάθος;

Ηγεσία – Τι κάνει ένας καλός ηγέτης;

Επιστημολογία – Πώς ξέρεις τι ξέρεις;

Τέχνη – Μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη γνώμη μας σχετικά με μια ταινία, ένα βιβλίο, μια ζωγραφιά, ένα ποίημα;

Δικαιοσύνη – Ποιος ο ρόλος της δικαιοσύνης στις διαπροσωπικές και ενδοπροσωπικές σχέσεις;

Προκατάληψη – Ποια η επιρροή των πεποιθήσεων στη διάθεση;

Φιλία – Ποιες είναι οι ιδιότητες ενός καλού φίλου;

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Παιδικές Κατασκηνώσεις της Χ.Α.Ν.Θ.;

Επικοινωνήστε μαζί μας:

231 600 1000 εσωτ. 0850, 0851, 0852, 0853, 0854, 0840

camps@ymca.gr

https://ymca.gr/paidikes-kataskinoseis/

Written by: admin

Rate it

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Design & Developed
0%