Music

Scorpions: Ο παραγωγός τους δίνει κάποιες πληροφορίες για το νέο άλμπουμ, “Rock Believer”

todayMarch 24, 2024 7

Background
share close
Festival banner advertising

Οι Scorpions θα κυκλοφορήσουν το “Rock Believer”, το 19ο άλμπουμ τους, τον Φεβρουάριο.

Ο δίσκος έρχεται 50 χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, “Lonesome Crow”. Καθώς το συγκρότημα άρχισε να δουλεύει πάνω στο υλικό για αυτό το επόμενο κεφάλαιο, στόχος του ήταν να επιστρέψει στον ήχο των κλασικών άλμπουμ των Scorpions όπως τα “Blackout”, “Love at First Sting” και “Lovedrive”. Το πρώτο single του άλμπουμ, “Peacemaker”, ακούγεται ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο.

Ο παραγωγός Hans-Martin Buff μιλώντας με το UCR μοιράστηκε πέντε facts για το επερχόμενο “Rock Believer”.

1. Κάθε μέλος έχει το δικό του στυλ στο στούντιο.

Μέρος του να είσαι παραγωγός είναι να δουλεύεις με την προσωπικότητα κάθε μουσικού. Για τον Buff, αυτό το έργο ήταν σχετικά εύκολο. “Ο Klaus [Meine] είναι ίσως ο πιο εύκολος τραγουδιστής με τον οποίο έχω δουλέψει ποτέ”, παραδέχεται ο παραγωγός. “Από την πρώτη κιόλας μέρα που ηχογράφησα φωνητικά μαζί του, είναι εντελώς ανοιχτός σε προτάσεις. Μπαίνεις μέσα, και είναι πολύ δημιουργικός και πολύ εξυπηρετικός. Αν πεις, ‘Μπορείς να το δοκιμάσεις ξανά και να το δοκιμάσεις αυτό;’ και ίσως ακόμη, ‘Αυτός ο στίχος δεν ρέει σε αυτόν τον στίχο, να δοκιμάσουμε κάτι άλλο;’ είναι εντελώς ανοιχτός.”

Με τους κιθαρίστες Rudolf Schenker και Matthias Jabs, η εστίαση ήταν στο να βγάλουν τους σωστούς ήχους. “Είναι και οι δύο επιλεκτικοί στον τρόπο που ξέρουν τι δεν τους αρέσει”, σημειώνει ο Buff. “Τους αρέσει να ψάχνουν αυτό που τους αρέσει. Νομίζω ότι ο Rudolf είναι λίγο πιο καθήσυχος. Λέει, ‘Εντάξει, αυτό είναι ωραίο. Ας το κάνουμε αυτό.’ Ενώ ο Matthias, που κάνει περισσότερα, κάνει γεμίσματα και σόλο, έξτρα ρυθμικές κιθάρες και άλλα, ψάχνει πολύ καιρό για αυτό που χρειάζεται. Τότε απλώς το πετυχαίνει”.

Εν τω μεταξύ, ο Mikkey Dee, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στους Scorpions μετά από χρόνια στους Motorhead, αποδείχθηκε ότι ήταν η ζωή του πάρτι. “Ο Mikkey ήταν μια χαρά”, δηλώνει ο παραγωγός. “Ήταν η πρώτη μου φορά που δούλευα μαζί του και δεν ήξερα τι να περιμένω. Είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερος από τη ζωή ως άντρας. Είναι πραγματικά φιλικός. Είναι από τους ανθρώπους που είσαι απλώς μέρος της οικογένειας και το εκτιμώ πραγματικά αυτό”.

2. Το συγκρότημα είχε κάποιες αμφιβολίες για το “Peacemaker”.

“Παραξένως, υπήρξε πολλή συζήτηση για το ‘Peacemaker’, παραδέχεται ο Buff. “Είναι πολύ σύντομο; Είναι εμείς; Είναι τόσο ουσιαστικό, αλλά είναι επίσης το καλύτερο από αυτό που μπορούν να κάνουν. Είναι ο [μπασίστας] Pawel [Maciwoda] και ο Mikkey στα καλύτερά τους, οδηγώντας τα πράγματα. Είναι ο Rudolf που κάνει το δικό του πράγμα [μιμείται μοτίβα κιθάρας]. Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά το ανεβάζει είναι τα υπέροχα licks της κιθάρας που σκέφτηκε ο Matthias.”

Ο Buff πιστώνει τα μέρη της κιθάρας για την ανύψωση του τραγουδιού “από ένα funky κομμάτι άλμπουμ σε κάτι που είναι πραγματικά ξεχωριστό”. Ο παραγωγός επαινεί, επίσης, τους ενθουσιώδεις στίχους του Meine: “Ο Klaus είναι αυτός που βελτιώνει τον κόσμο, όπως ξέρουμε. Ο τρόπος που ταιριάζει σε αυτό το rockin τραγούδι είναι πραγματικά φοβερός”.

3. Το “Rock Believer” δεν θα μπορούσε να είναι φτιαγμένο από κανέναν άλλο.

Το νέο άλμπουμ των Scorpions ηχογραφήθηκε κυρίως ζωντανά στο στούντιο. Αν και είχαν ηχογραφήσει ζωντανά μαζί σε ένα δωμάτιο στο παρελθόν, οι συνεδρίες για το “Rock Believer” ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν τη μέθοδο με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τις ηχογραφήσεις στο τελευταίο άλμπουμ. Πέρα από αυτό, υπήρχε ένας ιδιαίτερος δεσμός που ήταν εμφανής καθώς προχωρούσαν οι συνεδρίες, κάτι που ο Buff πιστεύει ότι έδωσε στο συγκρότημα μια ξεχωριστή ενέργεια.

“Ένα συγκρότημα είναι σαν ένας γάμος”, εξηγεί. “Μπορεί να είναι και οι δύο τύποι γάμου. Μπορεί να ψάχνετε για τον μικρότερο κοινό παρονομαστή, όπου κανείς δεν πρόκειται να φρικάρει. Ή στην πραγματικότητα λειτουργείτε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να συμβεί κάτι πραγματικά ξεχωριστό, επειδή εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον. Νομίζω ότι αυτό ήταν το πραγματικά ξεχωριστό για μένα”.

Ο Buff παρατήρησε τη συντροφικότητα μεταξύ των μελών των Scorpions από την πρώτη μέρα που έφτασε. “Από την αρχή, ακόμη και όταν δεν ηχογραφούσαν μαζί, αλλά απλά όταν ήταν μαζί στο δωμάτιο, απολάμβαναν ο ένας την παρέα του άλλου”, σημειώνει. “Μιλούσαν για ό,τι έκαναν στο σπίτι. Δεν ζουν μακριά ο ένας από τον άλλον, αλλά θα ήταν μαζί κάθε μέρα για σχεδόν ένα χρόνο, και τους άρεσε πολύ. Το ίδιο ήταν και στο στούντιο. Όταν ηχογραφούσαν μαζί, υπήρχε αυτή η αίσθηση οικειότητας“.

Ο παραγωγός λέει ότι “είδε φίλους να δημιουργούν στο στούντιο. Ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί από κάποιον άλλο εκεί μέσα. Οπότε, αν θα είχα αντικαταστήσει έναν από αυτούς με έναν μουσικό στούντιο, δεν θα ήταν το ίδιο.”

4. Το συγκρότημα ήθελε να επανεξετάσει την αίσθηση των κλασικών άλμπουμ του αλλά όχι να την επαναλάβει.

Οι Scorpions κοίταξαν πίσω σε LP όπως το “Blackout”, το “Love at First Sting” και το “Lovedrive”, αντλώντας έμπνευση από το παρελθόν τους. Ο Greg Fidelman, ο οποίος αρχικά επρόκειτο να κάνει την παραγωγή του άλμπουμ, σχεδίαζε ακόμη και να πάει τα πράγματα παραπέρα, ελπίζοντας να ενσωματώσει λίγο από τον ίδιο εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε το συγκρότημα στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Αυτή η ιδέα απορρίφθηκε όταν ο Buff ανέλαβε τα ηνία.

“Αποφασίσαμε να μην το κάνουμε”, εξηγεί ο παραγωγός, σημειώνοντας ότι “ο ήχος του συγκροτήματος έχει εξελιχθεί ραγδαία” από εκείνη την εποχή. “Οπότε, δεν είναι σαν ένα αντίγραφο της προσέγγισης των ’70s και ’80s αυτού που έκαναν τότε, απλώς την αποτυπώνει. Αυτό είναι το διαφορετικό”.

Όπως επισημαίνει ο Buff, η προσπάθεια να αντιγράψουν απευθείας αυτόν τον ήχο της δεκαετίας του ’70 και του ’80 δεν θα είχε πολύ νόημα. “Δεν είναι σαν να προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε τον Mikkey σε (ντράμερ των Scorpions της δεκαετίας του ’70) Herman Rarebell. Αυτό δεν θα είχε λειτουργήσει και δεν θα το έκανε – και εμείς απλά δεν το θέλαμε. Έγινε συζήτηση για το πώς θα φτάσουμε σε αυτόν τον πρωτότυπο ήχο και στο τέλος ήταν απλώς σαν, θα κάνουμε αυτό που κάνουμε”.

“Αλλά έχοντας πει αυτό, από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο να κάνουν ένα rockin άλμπουμ. Χωρίς σφυρίγματα, χωρίς ανάμειξη της CIA”.

5. Υπάρχουν αρκετά επικά κομμάτια των Scorpions στο LP.

Οι θαυμαστές των Scorpions που λαχταρούν για τραγούδια με επικό ήχο θα μείνουν ευχαριστημένοι με το “Rock Believer”. Ο Buff επισημαίνει το “Call of the Wild”, “ένα επικό είδος [Led] Zeppelin με ατελείωτα σόλο και τα πάντα. Είναι απλά φοβερό. Δεν θα είναι αυτό που θα κάνει τους συγγραφείς πλούσιους, αλλά νομίζω ότι είναι αυτό που θα με κάνει να πάρω πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα, οπότε ανυπομονώ για αυτό”.

Πηγή: ultimateclassicrock.com

Μαρία Λαμπαδάρη

Written by: admin

Rate it

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Design & Developed
0%