Music

36 χρόνια πριν: Φεύγει από την ζωή ο πολυταλαντούχος Phil Lynott

todayMarch 24, 2024 3

Background
share close
Festival banner advertising

Ο Philip Parris Lynott, γνωστός ως Phil Lynott, και γεννημένος στις 20 Αυγούστου 1949 ήταν Ιρλανδός τραγουδιστής και μουσικός ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός ως ιδρυτικό μέλος, βασικός συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και μπασίστας του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος Thin Lizzy.

Πριν σχηματίσει τους Thin Lizzy το 1969, συμμετείχε σε αρκετά τοπικά συγκροτήματα του Δουβλίνου, με πιο γνωστό αυτό των Skid Row μαζί με τον Gary Moore. Οι Thin Lizzy αρχικά γνώρισαν επιτυχία το 1973 με το τραγούδι τους “Whiskey in the Jar”, για να εκτοξευθούν σε δημοτικότητα μετά το 1976 με επιτυχίες όπως τα “The Boys are Back in Town”“Jailbreak” και “Don’t Believe A Word”, βασιζόμενοι κυρίως στις ερμηνευτικές και συνθετικές ικανότητες του Phil Lynott και στη χρήση δύο σόλο κιθαριστών με εμφανείς επιρροές από την Ιρλανδική φολκλορική παράδοση.

Πέθανε στις 4 Ιανουαρίου 1986 μετά από επιπλοκές που παρουσίασε η υγεία του λόγω εκτεταμένης και χρόνιας χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Παραμένει μέχρι και σήμερα μια δημοφιλής προσωπικότητα στον κόσμο της ροκ μουσικής, και το 2005, ένα άγαλμα στήθηκε στη μνήμη του στο Δουβλίνο.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικά trivia για τον πολυταλαντούχο Phil:

1) Ήταν ποιητής σε βινύλιο και χαρτί
Οι οξυδερκείς στίχοι του Lynott συνεχίζουν να αντηχούν στους θαυμαστές – και όχι μόνο σε βινύλια. Εξέδωσε δύο τόμους ποίησης στη δεκαετία του ’70, βασισμένοι κυρίως στα λυρικά του γραπτά για τους Thin Lizzy. Τα δύο βιβλία τελικά συνδυάστηκαν σε ένα μόνο βιβλίο που κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 που δανείστηκε τον τίτλο του από την πρώτη του λογοτεχνική κυκλοφορία, “Songs For while I’m Away”.

2) Ο Jimi Hendrix ήταν ο ήρωάς του
Τα επιτεύγματα του Jimi Hendrix ως μαύρου μουσικού ήταν μια τεράστια έμπνευση για τον Lynott, ο οποίος ήταν και ο ίδιος μιγάς, ως δείκτης της πιθανής επιτυχίας που θα μπορούσε να έχει με τη δική του καριέρα. Η επιρροή του Hendrix γίνεται περαιτέρω αισθητή στη μουσική παραγωγή και τα φωνητικά στυλ του Lynott.

3) Είχε δύο αδέρφια που δεν ήξερε
Η μητέρα του Phil, Philomena Lynott εργάστηκε σκληρά και θυσίασε πολλά για να μεγαλώσει τον Phil με τον τρόπο που ήθελε. Αλλά για περισσότερα από 50 χρόνια, κράτησε ένα μυστικό – ο Phil είχε δύο επιπλέον αδέρφια που είχαν δοθεί για υιοθεσία.

4) Η αμυγδαλίτιδα του κόστισε μια δουλειά
Προ-Thin Lizzy, ο Lynott ήταν σε ένα συγκρότημα της δεκαετίας του ’60 που ονομαζόταν Skid Row με τον μελλοντικό σύντροφο του συγκροτήματος Thin Lizzy, Gary Moore. Η απαραίτητη αφαίρεση των αμυγδαλών του άφησε τον Lynott χωρίς συναυλία, όταν το συγκρότημα τον απέλυσε λόγω της απουσίας του.

5) Τον τρόμαξε ο Bob Dylan
Αναδυόμενος ως τραγουδοποιός, ήταν τρομακτικό για τον Lynott να δει τα φαινομενικά τέλεια επιτεύγματα συγκροτημάτων και καλλιτεχνών όπως οι Beatles, ο Bob Dylan και ο Van Morrison. Συνειδητοποίησε, όμως, ότι ήταν φυσικό να είναι ατελής. Σε συνέντευξή του είπε ότι: “υιοθέτησα τη θεωρία ότι πρέπει να μαθαίνεις από λάθη και ότι δεν μπορείς να συνεχίζεις να γίνεσαι όλο και καλύτερος. Και τότε ήταν που κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσα να γράψω το ‘Desolation Row’, 12 στίχους και κάθε στίχος να είναι τέλειος.”

Μαρία Λαμπαδάρη

Written by: admin

Rate it

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Design & Developed
0%