Music

Στέλιος Σαλβαδόρ: ”Είμαι πάντα υπέρ της εξέλιξης και της αλλαγής.. Ωριμάζω κι εγώ μέσα από τη μουσική”

todayMarch 24, 2024 6

Background
share close
Festival banner advertising

Τα ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ γιορτάζουν 33 Χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου τους album με μια επετειακή κυκλοφορία έκπληξη, που περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της εντυπωσιακής και θορυβώδους μουσικής τους πορείας! Με αφορμή την κυκλοφορία λοιπόν του Best of Album – Κάτω στην Πόλη, ο Στέλιος Σαλβαδόρ μίλησε στην Λίνα Αντωνιάδου για την εμπειρία της ηχογράφησης αλλά και πως δένει το παρελθόν με το σήμερα !

Πέρασαν 33 χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου σας άλμπουμ!
Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε, σε επετειακή έκδοση, το best of album Κάτω στη Πόλη σε βινύλιο, με επανεκτελέσεις αλλά και remastered εκτελέσεις. Μέρος του
άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο. Μίλησε μας λίγο για τους συνεργάτες σου αλλά και όλη την εμπειρία!

Στέλιος Σαλβαδόρ: Ο πρώτος μου δίσκος με τα Μωρά στη Φωτιά το 1987 είναι μια ιστορική ηχογράφηση που έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή και έχει διανύσει μια μεγάλη διαδρομή εδώ και 33 κ πλέον χρόνια ,αλλά οι τεχνολογίες του ήχου προχωρούν  και οι νέοι μας ακροατές θα ήθελα να ακούσουν αυτά τα τραγούδια σε μια πιο σύγχρονη ηχογράφηση, με σύγχρονο  ήχο, μόνο που υπήρχε το ρίσκο της προηγούμενης επιτυχημένης κυκλοφορίας και της πιθανής σύγκρισης.’Ετσι και αφού πάντα προσπαθώ να δίνω το καλύτερο και το 110% των δυνατοτήτων μου, έπρεπε να επιλέξω ένα πολύ καλό στούντιο και μια πολύ δυνατή ομάδα, ώστε να αναλάβω το στοίχημα της νέας παρουσίασης των τραγουδιών γιατί η σύγκριση θα ήταν αναπόφευκτη. Επέλεξα ένα από τα καλύτερα studio, ένα studio που διαθέτει την κονσόλα του Prince στην οποία έχουν ηχογραφήσει άλμπουμ ο Eric Clapton ,o Robert Plant , Duran Duran κ. α.  στο Λονδίνο, μιας πόλης που είναι Μέκκα  στη σύγχρονη μουσική και μια ομάδα με τρείς Βρεττανούς και δυο Έλληνες ώστε να ξαναηχογραφήσουμε τα ιστορικά αυτά κομμάτια.Είμαστε πολύ φίλοι μεταξύ μας και είναι ο Hugh Neal στην ηχοληψία και τη μίξη του ήχου, επίσης έχει παίξει κάποιες κιθάρες σε άλλα κομμάτια που δεν περιλαμβάνονται στο Best of Κάτω στην Πόλη,αλλά θα κυκλοφορήσουν σύντομα ,ο Chris Webb είναι ο ιδιοκτήτης του στούντιο και έχει παίξει πλήκτρα ,και ο Νeil Pickles βοηθός ηχολήπτη και έχει κάνει το mastering των κομματιών που ηχογραφήθηκαν στην Αγγλία. Ο Μπάμπης Μαργαριτίδης έχει παίξει ντράμς, ο Κωνσταντίνος Μαγδαληνός  κιθάρες και στις συναυλίες (όπως και έγινε στις 5 Μαρτίου στο Λονδίνο ,πρίν τη πανδημία) έχουμε και το Μάριο Μαγδαληνό στα πλήκτρα. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της παραγωγής με δικαίωσε και χωρίς καμία διάθεση σύγκρισης πιστεύω αποδόθηκε το 100% των τραγουδιών (το Κάτω στην Πόλη είναι και λίγο πιο γρήγορο από το αρχικό), ο ήχος είναι πιο σύγχρονος και χωρίς να χαθεί τίποτε από τη φρεσκάδα της πιπίλας, είμαστε στο σήμερα ενώνοντας μ έναν ωραίο τρόπο το 1987 με το 2020,κρατώντας όλα τα καλά στοιχεία της πρώτης ηχογράφησης.

Πιστεύεις πως τα μουσικά σου ερεθίσματα άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου; Είδες πχ τα τραγούδια που έγραψες πριν 30 χρόνια με μια διαφορετική ματιά και συναίσθημα ώστε να τους δώσεις ένα άλλο ύφος;

Στέλιος Σαλβαδόρ: Προσπαθώντας πάντα με αγάπη να δίνω κάτι ενδιαφέρον στους αγαπημένους μας φίλους ακροατές(αλλά και από μια δημιουργική υγιή περιέργεια κάποιες φορές ) έχω διασκευάσει και εμπλουτίσει ή ενορχηστρώσει με διαφορετικό τρόπο τα κομμάτια μου αρκετές φορές ,όπως το 2007 που πρόσθεσα brass section στα τραγούδια, ή το 2017 όταν έκανα κάποιες πιο jazz funk διασκευές στο ίδιο μου το υλικό , θέλοντας να δείξω πως δεν είναι μόνο το rock n roll στύλ και ο σκληρός ήχος στα Μωρά στη Φωτιά αλλά και άλλα στοιχεία,όπως τα ίδια τα τραγούδια σαν συνθέσεις μουσικής και στίχων. Αυτό γίνεται με σεβασμό και αγάπη στα τραγούδια και στο κοινό που τα αγάπησε όπως πρωτοκυκλοφόρησαν.Μερικές φορές αυτό πετυχαίνει ,κάποιες άλλες χρειάζεται να επιστρέφουμε στις «ρίζες μας».

Είσαι υπέρ της αλλαγής και της εξέλιξης στη μουσική; Γενικά πιστεύεις πως έχεις αλλάξει και σε προσωπικό επίπεδο με το πέρασμα του χρόνου? (άσχετα αν εμείς σε βλέπουμε πάντα τον ίδιο αγαπημένο μας Στέλιο Σαλβαδόρ)

Στέλιος Σαλβαδόρ :Είμαι πάντα υπέρ της εξέλιξης και της αλλαγής φυσικά. Ωριμάζω κι εγώ μέσα από τη μουσική,προσπαθώ όμως πάντα να κρατώ τα βασικά στοιχεία που με διαφοροποιούν σε σχέση με άλλους καλλιτέχνες, στοιχεία όμως, που τόσα χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό κοινό ακροατών και φίλων που με ακολουθεί σε ό,τι καινούργιο δοκιμάζω. 

Υπάρχει κάποιο νέο, ελληνικό συγκρότημα που σου έχει τραβήξει την προσοχή ακούγοντας το είτε σε Live είτε μέσα από τη συχνότητα του 1055Rock?

Στέλιος Σαλβαδόρ:Ο 1055 Rock είναι πολύ αγαπημένος σταθμός πολλά χρόνια τώρα και τα καινούργια ελληνικά συγκροτήματα που ακούω είτε μέσω του σταθμού είτε έξω είναι αρκετά ,αλλά δε θα ήθελα να πω ονόματα για να μην αδικήσω κανέναν.Είναι όλα πολύ καλά.

Όταν δεν γράφεις μουσική ποια είναι ή αγαπημένη σου ασχολία

Μου αρέσει η λογοτεχνία και διαβάζω.

Ο αγαπημένος σου συγγραφέας ή ποιητής;

Πρίν λίγες μέρες τέλειωσα το ΝΥΧΤΟΔΑΣΟΣ της DJUNA BARNES και ήταν τόσο καλό , που θα το ξαναδιαβάσω απο την αρχή.Αρκετοί είναι οι συγγραφείς που μου αρέσουν ,συγκλονιστικός ο Όμηρος και η Ιλιάδα.

Σε ποια λάθη δείχνεις μεγαλύτερη επιείκεια;

Συνήθως τα λάθη «πληρώνονται» όπως λένε και μ αυτή τη έννοια δε μου αρέσουν. Σχεδόν πάντα δεν έχουν καλό αποτέλεσμα και συνήθως αυτό το αποτέλεσμα μας επιβάλεται σαν επακόλουθο των λαθών, οπότε δεν τίθεται θέμα επιείκειας.Αν είσαι τυχερός και τη βγάλεις «καθαρή» όπως λένε από ένα λάθος, σημασία έχει να μην έχεις βλάψει τον εαυτό σου ή κάποιον άλλο. Όλα τα άλλα συγχωρούνται.

Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;

Οι άνθρωποι που αγαπώ, η μουσική, η ίδια η ζωή, ο καθημερινός αγώνας για να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.

           

Written by: admin

Rate it

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Design & Developed
0%