Highlights

PIXIES – DOOLITTLE

todayMarch 24, 2024 14

Background
share close
Festival banner advertising

To 1989 oι Αμερικανοί Pixies κυκλοφόρησαν το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους, Doolittle μέσω της ανεξάρτητης βρετανικής δισκογραφικής 4AD.  To προηγούμενο, ντεμπουτο τους αλμπουμ, Surfer Rosa,  ενώ πήρε πολύ καλές κριτικέ,  εμπορικά ήταν αποτυχία..  Ακολούθησε ευρωπαικη περιοδεία με τους Throwing Muses και εκεί, ο frontman Βlack Francis άρχισε να γράφει τα τραγούδια Dead, Hey, και There goes my gun. Στα μέσα του 1988 άρχισαν να ηχογραφούν demo για το νέο τους αλμπουμ σε ένα στούντιο στο υπόγειο ενός κομμωτηρίου. Κανείς δεν περίμενε πόσο επιδραστικό θα ήταν αυτό το αλμπουμ. Όταν ο Cobain Και ο Νovoselic εγραψαν το Smells like teen spirit σκέφτηκαν θε μου, ποσο ’Pixies ακούγεται. Ο ηχος τους δεν επηρεασε μόνο τους Νιrvana αλλά και τους Radiohead, Smashing Pumpkins και Weezer ενώ και η Polly  Jean Harvey εχει δηλώσει πόσο λατρεύει αυτό το αλμπουμ.

To Doolittle βγηκε στα δισκοπωλεία τον Απρίλη του 1989. Το συγκρότημα ξεκινησε τις ηχογραφήσεις τον οκτωβρη του 88 στην Βοστόνη με τον παραγωγό Γκιλ Νορτον. Ο Νορτον και η ομάδα του έδιναν αρκετά συχνά συμβουλές στους Pixies να αλλάξουν αρκετά τραγούδια.  Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το There goes my Gun που αρχικά ήταν πολύ δυνατό, θυμίζοντας Ηusker Du και ο francis τον άκουσε, χαμηλώνοντας το τεμπο. Οι αλλαγές του Norton άγχωναν τον frontman.  Eτσι ο Νορτον πηγε τον Black σε ένα δισκοπωλείο δειχνοντας του τα διάρκειας δύο λεπτών greatest hits του Buddy Holly επισημαίνοντάς του πως αν αυτό φτανει για τον Βuddy Holly, σίγουρα φτάνει και για εσας. Το αλμπουμ κατέληξε να επηρεασει όλη την αλτερνατιβ ροκ μουσική των 90’ς Στο πέρασμα του χρόνου τα μεγαλύτερα μουσικά περιοδικά το κατέταξαν μέσα στα εκατό  καλύτερα ΄αλμπουμ όλων των  εποχών.

via GIPHY


To album ξεχωρίζει για το διαφορετικό, μουσικό στυλ των τραγουδιών του. Δυνατά και επιθετικά τραγούδια όπως το Tame Και το Crackity jones μπερδεύονται με πιο μελωδικά και αρκετά πιο ήρεμα όπως το Ηere comes your man και το Silver. Σε αυτό το αλμπουμ οι Pixies εισήγαγαν κι αλλα μουσικά όργανα στον ήχο τους όπως τα δύο βιολιά και cellos στο Monkey Gone to Heaven. Στιχουργικά η θεματολογία επεκτείνεται από τον σουρεαλισμό του Debaser μέχρι την περιβαλλοντολογική καταστροφή. Το άλμπουμ έχει και αρκετές βιβλικές αναφορές Αλλωστε ο πρώτος τίτλος που σκέφτηκε ο Francis για αυτό το σκοτεινό και μελοδραματικό τους αλμπουμ ήταν ΄΄ Whore΄΄ .. αυτή της Βαβυλωνίας. Oλα τα τραγούδια γράφθηκαν απόν τον Black Francis εκτός από το Silver το οποίο έγραψε μαζι με την Kim Deal.

Εμπορικά, το αλμπουμ πούλησε πάνω από 100,000 κόπιες στους έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του, τον Απρίλη του 1989. Στις αρχές του 92 και ενώ οι Pixies ήταν support στους U2 στην ZooTv περιοδεία τους, το αλμπουμ πουλούσε σταθερά 1500 κόπιες την εβδομάδα. Ακόμη και μετά την κυκλοφορία του επόμενου τους δίσκου, ακόμη και δεκα χρόνια μετά την διάλυσή τους, πόσο μάλιστα στην επανένωσή τους, το Doolittle συνέχισε να  πουλά σταθερά , με τις πωλήσεις σήμερα να φτάνουν κάτι λιγοτερο από ένα εκατομμύριο κόπιες. Επιδραστικό, με διθυραμβικές κριτικές και δυστυχώς το αλμπουμ στο οποίο άρχισε η ένταση στην σχέση των Deal και Francis μέχρι που της πέταξε μια κιθάρα σε μια συναυλία στη ΣΤουτγκάρδη και μετά απλά δεν ξαναμίλησαν. Με το τέλος της περιοδείας τους Fuck or Fight και με τα μέλη να συνεχίζουν να καβγαδίζουν ο Φρανσις έκανε μια μικρή σολο περιοδεία ενώ η Kim Deal σχημάτισε τους Breeders μαζι με την Τanya Donelly των Throwing Μuses. To 1993 διαλύθηκαν και επανενώθηκαν με διαφορετική σύσταση το 2004.

via GIPHYΛίνα Αντωνιάδου

Written by: admin

Rate it

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Design & Developed
0%