Featured

Pink Floyd: Eπανενώνονται για ένα τραγούδι διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στην Ουκρανία

todayMarch 24, 2024 3

Background
share close
Festival banner advertising

Οι Pink Floyd επανενώθηκαν για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους νέο υλικό μετά από 28 χρόνια, ένα τραγούδι διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο της Ουκρανίας.

To Hey Hey, Rise Up! περιλαμβάνει τον David Gilmour και τον Nick Mason μαζί με τον μακροχρόνιο μπασίστα των Floyd Guy Pratt καθώς και τον Nitin Sawhney στα πλήκτρα, ενώ είναι εμπνευσμένο από ένα ρεφρέν του Ουκρανού τραγουδιστή Andriy Khlyvnyuk του συγκροτήματος Boombox.

Ο Gilmour λέει ότι το τραγούδι είναι μια παράσταση «οργής για μια υπερδύναμη που εισβάλλει σε ένα ειρηνικό έθνος» και προορίζεται επίσης για να ενισχύσει το ηθικό του λαού της Ουκρανίας.

Να πούμε εδώ ότι οι εργασίες για το τραγούδι ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν στον Gilmour εμφανίστηκε η ροή του Khlyvnyuk στο Instagram. Ο Ουκρανός τραγουδιστής είχε δημοσιεύσει πλάνα του στην πλατεία Sofiyskaya του Κιέβου, πλήρως οπλισμένος και έτοιμος να πολεμήσει τη ρωσική εισβολή.

Απέναντι στην κάμερα, ο Khlyvnyuk τραγούδησε το The Red Viburnum In The Meadow, ένα τραγούδι διαμαρτυρίας που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, το οποίο ακούγεται στις φιλειρηνικές συγκεντρώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

«Μου έκανε εντύπωση ότι, καθώς είναι ένα capella, θα μπορούσε κανείς να το μετατρέψει σε ένα όμορφο τραγούδι», είπε ο Gilmour στον Matt Everitt του BBC 6 Music.

Κατά σύμπτωση, ο Gilmour είχε εμφανιστεί ζωντανά με τους BoomBox το 2015, σε μια θεατρική συναυλία στο Λονδίνο για το Belarus Free Theatre – και επικοινώνησε με τον Khlyvnyuk για να ζητήσει άδεια.

https://www.instagram.com/p/Cae5TydPAxh/

«Του μίλησα, στην πραγματικότητα, από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο, όπου είχε έναν αρκετά ελαφρύ τραυματισμό από όλμο. Του έπαιξα λίγο από το τραγούδι στην τηλεφωνική γραμμή και μου έδωσε την ευλογία του».

Το τραγούδι κυκλοφόρησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με τα έσοδα να διατίθενται για ανθρωπιστική βοήθεια. Στην ηχογράφηση δεν συμμετέχει ο Roger Waters, ο οποίος αποχώρησε από το συγκρότημα το 1985 και συμμετέχει σε ορισμένες συναυλίες περιστασιακά όπως το Live 8 το 2005.

Τέλος να σας θυμίσουμε ότι το τραγούδι έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Gilmour, καθώς η νύφη του είναι η ουκρανικής καταγωγής καλλιτέχνης Janina Pedan.

«Η νύφη μου μας είπε την ιστορία μιας γυναίκας στην αρχή αυτής της σύγκρουσης, που έδινε ηλιόσπορους σε Ρώσους στρατιώτες και έλεγε ότι ήλπιζε ότι τα ηλιοτρόπια θα φυτρώσουν εκεί που πέθαιναν».

Είναι κρίμα που οι άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο είναι οι απλοί άνθρωποι της Ρωσίας – αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι κυρώσεις. Βοηθά να δημιουργηθεί μια δυσαρέσκεια σε αυτή τη χώρα που ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα δημιουργήσει κάποιου είδους αλλαγή καθεστώτος .

David Gilmour

Από την Ευτυχία Κασιάρη

Written by: admin

Rate it

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Design & Developed
0%