Background

Loading..

  Cocktail

  07:00 10:00

  Cocktail

  07:00 10:00

  DAVID BOWIE – ALADDIN SANE

  07/01/2020

  Το έκτο άλμπουμ στην καριέρα του πολυσχιδούς καλλιτέχνη David Bowie , κυκλοφόρησε στις 13 Απριλίου 1973 με την ετικέτα της RCA, ακολουθώντας την κομβική επιτυχία του «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars». Ήταν η πρώτη δουλειά που έγραψε και κυκλοφόρησε από θέση πρωταγωνιστή.


  Έπειτα από τη σύσταση στο κοινό του  ως «Ziggy Stardust», ο ανεξάντλητα ευρηματικός David Bowie προχώρησε στην επινόηση ενός ακόμα, εξελιγμένου, alter ego.

  Ο εμβληματικός Aladdin Sane ήταν στην πράξη μία περαιτέρω ανάπτυξη του Ziggy Stardust, ο οποίος… πήγε στην Αμερική. Αλλωστε ο τίτλος του αλμπουμ είναι αναγραμματισμός του  Α lad Insane. Στον ομώνυμο δίσκο ο David Bowie περιγράφει τις εμπειρίες που αποκόμισε κατά την περιοδεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη χρονιά, γράφοντας τα τραγούδια στο δρόμο.

  Το εξώφυλλο του αλμπουμ  με τον  περίφημο κεραυνό  στο πρόσωπο του ως Aladdin Sane, αποτελεί έως και σήμερα ατελείωτη πηγή επιρροής και μίμησης.  Ο κεραυνός αντικατόπτριζει τη δυαδικότητα του νου. Όπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα σε φίλους του, η ιδέα αντλήθηκε από τον αδελφό του Terry, ο οποίος είχε διαγνωσθεί ως σχιζοφρενής.


  Θα είναι ίσως  για πάντα η πιο εμβληματική εικόνα του Bowie. O Mick McCann της Guardian αποκάλεσε το εξώφυλλο, η Mona lisa των  album covers .  Το 2016 , Βέγλοι αστρονόμοι διάλεξαν επτά αστέρια στην ευρύτερη περιοχή του Άρη. «Ο αστερισμός είναι ακριβές αντίγραφο του θρυλικού κεραυνού του Bowie και καταγράφηκε την ακριβή ώρα του θανάτου του, δίνοντας του ετσι μια τιμιτηκή θέση στον γαλαξία.

  David Bowie GIF by hoppip - Find & Share on GIPHY
  David Bowie

  Το Alladin Sane , ηχογραφήθηκε στα «Trident Studios» του Λονδίνου, τον Ιανουάριο του 1973, κατά τη διάρκεια  της αμερικανικής περιοδείας του Bowie. Το album  έκανε ντεμπούτο στην κορυφή των βρετανικών charts, φθάνοντας στο Νο17 στις Η.Π.Α., αποτελώντας το εμπορικότερο άλμπουμ του David Bowie έως εκείνη τη στιγμή και στις δυο χωρες. Εκτιμάται ότι έχει πουλήσει πάνω από 4,6 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως, και θεωρείται ένα από τα LP του Βρετανού καλλιτέχνη με τις υψηλότερες πωλήσεις.


  Το «Aladdin Sane» συγκαταλέγεται στα «1001 Άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις», όπου ο David Bowie διαθέτει τους περισσότερους δίσκους από κάθε άλλο καλλιτέχνη ή συγκρότημα.


  To album είχε ήδη 100,000 προπαραγγελίες πριν την κυκλοφορία του. Η αντίδραση των κριτικών ήταν επαινετική, περισσότερο ενθουσιώδη στις Η.Π.Α. . «Οι προκλητικές μελωδίες, οι αυθάδεις στίχοι και οι επιδέξιες ενορχηστρώσεις και η παραγωγή», ήταν τα σημεία όπου στάθηκε το «Rolling Stone», ενώ το «Billboard» αναφέρει το «Aladdin Sane» ως ένα συνδυασμό «άγριας ενέργειας με εκρηκτικό ροκ»..

  Στην πράξη, ο ήχος του ήταν πιο “σκληρός” σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ. Τρανταχτό παράδειγμα το Panic in Detroit αλλά και η εκδοχή του στο Let’s Spend the Night Together των Rolling Stones. Σε αυτό το αλμπουμ  ο Βοwie εξερευνά ασυνήθιστα μουσικά είδη, όπως η avant-garde jazz στο ομότιτλο τραγούδι και το  καμπαρέ στο «Time». Το πιάνο του Mike Garson κυριαρχεί και στο Lady grinning soul, τραγούδι εμπνευσμένο από την τραγουδίστρια της soul Claudia Lennear.

  Lina Antoniadou