Το Top Priority είναι το δέκατο στούντιο άλμπουμ του κιθαρίστα Ρόρι Γκάλαχερ, το οποίο κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτέμβριο του 1979. Hχογραφήθηκε στην Γερμανία και κυκλοφόρησε μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Chrysalis Records". Την παραγωγή επιμελήθηκε ο ίδιος ο Rory μαζί με τον Alan o Duffy, ενώ μαζί του ήταν οι φίλοι του Τζέρι Μακαβόι και Τεντ Μακένα.

1 Μετά την μεγάλη επιτυχία του προηγούμενου άλμπουμ Photo Finish, και μέσα σε μια περίοδο που η punk μεσορανούσε η δισκογραφική του ήθελε να διατηρήσει τα φώτα στραμμένα πάνω του: Αλλωστε ήταν από τους λίγους blues Μουσικούς που γνώριζαν επιτυχία. Του υποσχέθηκαν πως θα είναι πρώτο στη λιστα με τα άλμπουμ που θα προωθήσουν και έτσι έδωσαν την ιδέα στον Rory για το όνομα του άλμπουμ.

2,Στο album είναι ξεκάθαρη η στροφή προς την Hard rock. To Follow me, που ανοίγει το αλμπουμ αλλά και τα Wayward Child και το κάνει σαφέστατο, χωρίς να αφήνει καμία αμφιβολία. To Bad Penny, με πιο southern χαρακτήρα δεν έλειψε ποτέ από κανένα live και είναι μεχρι και σήμερα από τα πιο χαρακτηριστικά του κομμάτια.

3 Οι αντισυμβατικοι και περιθωριακοί χαρακτήρες της κοιινωνίας συναρπάζουν τον Ρορυ από μικρή ηλικία . Ετσι γράφει το Public Enemy N1 ενώ στο Hell Cat, το οποίο προστέθηκε στην επανακυκλοφορία το 1980, προσπαθεί να ξορκίσει τις προλήψεις που είχε σε όλη του τη ζωή.
Στο τραγούδι Philby , Παραλληλίζει την ζωή του στον δρόμο περιοδεύτοντας με αυτήν του Kim Philby, ενός διάσημου Βρετανού διπλού πράκτορα των Ρώσων κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ενώ στο σόλο χρησιμοποιεί ένα σπάνιο ηλεκτρικό σιταρ της δεκαετίας 60 που δανείστηκε από τον Pete Τοwnshead .

Το Top Priority έγινε ασημένιο στην Μεγαλη Βρετανία. Τα πήγε σχετικά καλά σε Γερμανία και Νορβηγία . Eίναι ασυλληπτο το πόσο άλλαξε ο Rory Gallagher την blues rock παραμένοντας πιστος και παθιασμένος με την rock μουσική μέχρι το τέλος. Είναι από τα αλμπουμ που μπορει να μην κατέκτησε υψηλή θέση στα charts, σίγουρα όμως κέρδισε για πάντα μια θέση στην καρδιά μας.

Λίνα Αντωνιάδου

Best Rock Music
00:00 - 10:00

 • 10:00 - 13:00
  Κωστας Ταλεας
 • 13:00 - 16:00
  Θωμας Αρβανιτης
  Sex & Drums & Rock’n’Roll
 • 16:00 - 19:00
  Best Rock Music
ad banner ad banner
ad banner ad banner ad banner ad banner