Background

Loading..

  Album of the Week: GREEN DAY – AMERICAN IDIOT

  14/09/2020

  Tο American Idiot είναι το έβδομο studio album των Green Day που κυκλοφόρησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2004 από την Reprise Records.

  Είναι ένα album θεματικό που ακολουθεί την ιστορία ενός φανταστικού αντι-ήρωα, του Jesus of Suburbia, ενός εφήβου που προέρχεται από τις χαμηλές τάξεις της Αμερικανικής κοινωνίας. Αντιπροσωπεύει την απογοήτευση και τη διαφωνία μιας γενιάς που ενηλικιώνεται σε μια εποχή διαμορφωμένη από τον πόλεμο στο Ιρακ και την 11η Σεπτεμβρίου.

  Οι ίδιοι οι Green Day αποκάλεσαν το American Idiot punk-rock όπερα ενώ ο Billie Joe Armstrong μιλώντας για το μουσικό περιεχόμενο του album έχει δηλώσει οτι χρησιμοποίησαν όλα τα κλασικά στοιχεία του rock ‘n’ roll χωρίς όμως να ακολουθήσουν τους κανόνες. Μ’αυτό τον τρόπο, το album έγινε πιο φιλόδοξο και πιο σύγχρονο, ικανό να απεικονίσει την αμερικανική πραγματικότητα και να γίνει σύμβολο διαμαρτυρίας καθώς κυκλοφόρησε στην Αμερική δύο μόνο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2004.

  American Idiot GIF by Green Day - Find & Share on GIPHY

  Η κυκλοφορία του American Idiot σηματοδότησε ένα δυναμικό comeback για τους Green Day, η καριέρα των οποίων βρισκόταν σε φθίνουσα πορεία μετά και τις απογοητευτικές πωλήσεις του προηγούμενου album τους με τίτλο Warning,το 2000.

  Η επιτυχία του American Idiot ήταν τεράστια! Μπήκε αμέσως στα charts 27 χωρών, φτάνοντας στο νούμερο ένα σε 19 χώρες και πουλώντας παγκοσμίως 16 εκατομμύρια αντίτυπα. Κέρδισε το βραβείο Grammy το 2005 για το καλύτερο rock album της χρονιάς, φιγουράρει σε όλες τις μουσικές λίστες, ενώ το περιοδικό Rolling Stone το έχει συμπεριλάβει στα 500 καλύτερα album όλων των εποχών!

  Το American Idiot έγινε το πρώτο νούμερο ένα album των Green Day στην Αμερική και έμεινε στο top-ten του Billboard 200 για 101 εβδομάδες! Έγινε έξι φορές πλατινένιο ενώ έκανε ντεμπούτο στο νούμερο ένα και στο Ηνωμένο Βασίλειο πουλώντας σχεδόν 90.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του. Το 2006 κέρδισε και στα Brit Awards το βραβείου του καλύτερου διεθνούς album νικώντας ισχυρούς αντιπάλους όπως οι Arcade Fire, η Madonna, ο Kanye West και οι U2.

  Το American Idiot είναι ξεκάθαρα από τα λεγόμενα career-saving albums. Οι Green Day ξεκίνησαν σαν πολλά υποσχόμενη punk-rock μπάντα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ηχογραφώντας δύο album με την ανεξάρτητη Lookout Records. Γνώρισαν μεγάλη επιτυχία το 1994 με το album Dookie συνεργαζόμενοι για πρώτη φορά με μεγάλη δισκογραφική και είναι υπεύθυνοι για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την punk-rock σκηνή στην Αμερική μαζί με συγκροτήματα όπως οι Offspring, οι Bad Religion και οι NOFX.

  Από ‘κει και μετά, όμως, η καριέρα τους δεν είχε την αναμενόμενη συνέχεια με τις πωλήσεις τους να πέφτουν συνεχώς μέχρι την κυκλοφορία του American Idiot το οποίο έγινε δημοφιλές σε μια νεότερη γενιά που ταυτίστηκε πολύ εύκολα με τον Jesus of Suburbia – έναν έφηβο μεγαλωμένο με soda-pop και Ritaline που δεν θέλει να βλέπει τον πόλεμο live στην καλωδιακή τηλεόραση και αρνείται να είναι μέρος της παράνοιας που βλέπει γύρω του.

  Το American Idiot περιέχει εικονικά τραγούδια για την ιστορία της rock μουσικής κι έβγαλε πέντε πολύ επιτυχημένα single – το ομόνυμο American Idiot και το Holiday, το θέμα των οποίων είναι σαφώς πιο πολιτικό από τα υπόλοιπα. Το Jesus of Suburbia με διάρκεια 9 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα που αποτελεί το μεγαλύτερο single του συγκροτήματος και χρειάστηκε να υποστεί radio edit για να γίνει πιο φιλικό για τα ραδιόφωνα.

  Ακόμα ένα single του American Idiot είναι η ακουστική μπαλάντα Wake Me Up When September Ends που γράφτηκε από τον Armstrong για το θάνατο του πατέρα του το Σεπτέμβρη του 1982 όταν ο ίδιος ήταν μόλις δέκα χρονών – και όχι για να το ποστάρουμε στο Facebook κάθε πρώτη Σεπτεμβρίου!

  Τέλος, το Boulevard of Broken Dreams παραμένει signature song για τους
  Green Day και το πιο επιτυχημένο τραγούδι τους στην Αμερική. Έφτασε στο
  νούμερο 2 του Billboard όπου έμεινε πέντε εβδομάδες και πούλησε δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Είναι το μόνο rock τραγούδι που έχει κερδίσει και Grammy και MTV V.M.A για το καλύτερο video της χρονιάς. Το αξέχαστο εκείνο βίντεοκλιπ σκηνοθέτησε ο Samuel Bayer και κέρδισε συνολικά έξι MTV video awards.

  Boulevard Of Broken Dreams GIF by Green Day - Find & Share on GIPHY

  Το Artwork του American Idiot σχεδιάστηκε από τον Chris Bilheimer ο οποίος είχε σαφείς οδηγίες από τους Green Day για κάτι πολύ δυνατό με πολιτικές αναφορές…κάτι σαν αφίσα για μια εκστρατεία διαμαρτυρίας. Το χέρι που κρατέι μια κόκκινη χειροβομβίδα σε σχήμα καρδιάς μεταφέρει με ακρίβεια το μήνυμα του album.
  Ο Bilheimer δεν χρησιμοποιούσε ποτέ το κόκκινο χρώμα καθώς το θεωρούσε πολύ κοινό… σ’αυτή την περίπτωση όμως, επειδή είναι το χρώμα του αίματος και έχει τις δυνάμεις της ζωής και του θανάτου, θεώρησε πως ήταν το πιο κατάλληλο.

  GREEN DAY – AMERICAN IDIOT ALBUM COVER

  Το American Idiot δέχτηκε πολύ καλές κριτικές, κατέχει υψηλές θέσεις σε όλες τις μουσικές λίστες και υποστηρίχτηκε από τους Green Day με μια παγκόσμια περιοδεία που κράτησε περίπου ενάμιση χρόνο. Τελικά, είναι ένα album που συνδέθηκε συμβολικά με πολλά γεγονότα: την 11η Σεπτεμβρίου, τις προεδρικές εκλογές , ακόμα και τον τυφώνα Κατρίνα ένα χρόνο σχεδόν μετά την κυκλοφορία του.


  Έγινε musical, ταινία και ντοκιμαντέρ και ενώ είναι εμπνευσμένο από τη σύγχρονη Αμερικανική ζωή εκείνης της εποχής, τελικά έμεινε διαχρονικό όπως ακριβώς ήθελε ο Billie Joe Armstrong. Ακόμα και σήμερα εκφράζει την αντίθεση στο κατεστημένο.

  Δέσποινα Καραμουζά